Groendak en groengevel met de laagste prijs
 

Onderhoud

Onderhoud.
Er is weinig onderhoud aan een groendak. Jaarlijks eenmaal meststof geven en de dakafvoeren controleren. Indien nodig de bladvangers reinigen bij verstopping.
Tijdens de eerste maand van de aanplanting bij droog weer regelmatig water geven.
Gedurende het eerste jaar het substraat niet laten uitdrogen !

In principe hebben de plantjes geen extra water nodig en hebben ze voldoende aan de normale neerslag. Sedum is van nature zeer veerkrachtig en kan lange tijd zonder water. Ze horen tot de familie van de vetplanten en die worden gekenmerkt door een goede vocht retentie. Natuurlijk bij lange droogtes kan het voorkomen dat ook deze eigenschap aan zijn limiet komt. Dus bewater je de plantjes best één maal per week bij lange droge periodes. Doe dit ook wanneer je wil dat het groendak "groen" blijft.

Let ook op voor overbewatering. Dit heeft tot gevolg dat de plantjes het te gemakkelijk krijgen en bij lange droogtes het snel laten afweten. Ook kunnen hierdoor grassen overleven.

Ongewenst kruid
Wanneer er ongewenste planten/bomen groeien kun je dit handmatig verwijderen. Graspollen trek je er handmatig uit of kan je bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Bij groendaken die jaarlijks eens volledig "uitdrogen", groeien er geen grassen of andere ongewenste kruiden/planten/bomen.

Rood worden van het groendak 
Dit komt meestal door een tekort aan water. Sedum overleeft dit , kruiden en minder. Zij gaan evenwel niet dood. Het is een typische kleur voor groendaken.

Beloopbaar, maar geen voetbalveld.... 
Een groendak is geen voetbalveld. Je kan er wel eens oplopen of er een deel van als dakterras aanleggen met composietplanken e.d. .....

Daklek:
Ook al verlengt een groendak de levensduur van uw dakbedekking, een lek kan altijd.
Met de huidige technieken o.a. met de rookgas en potentiaalverschil- techniek kan een lek opgespoord worden binnen een straal van 0.5 m. Het groendak wordt dan plaatselijk verwijderd, gedicht en opnieuw aangebracht.

Winter:
Sedumplanten zijn bestand tegen vorst een sneeuw en dus winterhard. Zij zijn ook wintergroen en blijven groen in de winter. Kruiden zijn seizoensgebonden. 

Dak opvolgen:
Kale plekken kan je eenvoudig oplossen door ze terug opvullen met stukjes Sedum. Die kan je knippen op plaatsen waar het dak goed begroeid is. Strooi wat substraat over de knipsels en goed bewateren. 

 

Groendak nadelen

Licht bruin water:
Het water verkleurt wat na verloop van tijd. Het gebruik ervan voor de was gaat niet.  Dit is wel op te lossen met een koolstoffilter op  de toevoerleiding te plaatsen. Dit slorpt de kleurstoffen op. Een kost van een 100 euro.

Bacteriologisch: 
Dit water kan niet gebruikt worden als drinkwater. Regenwater in feite ook niet. Er bestaan wel waterzuiveringssystemen die het drinkbaar kunnen maken. 

Draagkracht :
Een extensief groendak weegt bij verzadigde toestand en 60 cm sneeuw niet meer dan 100 kg/m². Bij 85 % van de daken is plaatsing mogelijk. Bestaat er twijfel na onderzoek, dan wordt advies gevraagd aan onze stabiliteits-ingenieur.
Intensieve en semi-intensieve groendaken hebben een dikker substaat-pakket tot soms 60 cm dik en wegen dan ook tot 600kg /m². Dit is enkel geschikt voor betondaken en meestal nieuwbouw, waar men met deze belasting op voorhand rekening heeft gehouden.